Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd. Als de druk te hoog is, dan kan dat hart- en vaatziekten veroorzaken. Hoge bloeddruk kan onder andere veroorzaakt worden door medicatie, een ongezond en vet voedingspatroon, roken, erfelijkheid en stress. Hoge bloeddruk bij jongeren wordt nogal eens onderschat. Het kan leiden tot vernauwing van vaten en uiteindelijk zware beschadiging aan de bloedvaten met alle gevolgen van dien.

Verschijnselen

De reden dat bloeddruk stijgt, is om extra zuurstof naar lichaamsdelen en -organen te pompen. De stofwisseling versnelt, de ademhaling wordt minder rustig en het hart gaat sneller kloppen. Dat levert extra brandstof en zuurstof naar alle cellen waar verbranding plaatsvindt en dat zorgt weer voor extra energie. Eénmalige hoge bloeddruk door bijvoorbeeld een stressvolle periode of sport is niet ernstig. Pas wanneer er structureel sprake is van verhoogde bloeddruk is het zaak om vroegtijdig in te grijpen. Hoge bloeddruk kan bij jongeren tot talloze klachten leiden. Het is belangrijk dat juist bij jongeren eventueel hoge bloeddruk wordt vastgesteld, zodat het risico op hart- en vaatziekten op latere leeftijd afneemt.

Hypertensie

Wanneer hoge bloeddruk structureel aanblijft, dan is er sprake van hypertensie. Jongeren die onvoldoende bewegen, aan overgewicht leiden, niet gevarieerd eten en veel roken, hebben verhoogde kans op hoge bloeddruk. Door te hoge bloeddruk functioneert het lichaam niet meer optimaal.

Beweging en voeding

Voorkomen is beter dan genezen en daarom hecht het HagaZiekenhuis er grote waarde aan om juist jongeren te attenderen op het gevaar van hoge bloeddruk. Zo geven internisten en verpleegkundig specialisten tips, hoe jongeren hun levensstijl kunnen verbeteren. Voldoende beweging, niet roken en drinken en een gevarieerd eetpatroon is voor jongeren belangrijk om zo hoge bloeddruk te voorkomen.