• Home
  • Hoog cholesterol

Hoog cholesterol

Een hoog gehalte van cholesterol in het bloed zorgt voor afzetting in aderen, waardoor aderen kunnen dichtslibben, wat vervolgens kan resulteren in hart- en vaatziekten. Een te hoog cholesterolgehalte kan onder andere voortkomen uit een stofwisselingsziekte, suikerziekte, verkeerd eetpatroon, roken of erfelijke aanleg. Cholesterol zelf is een vetachtige substantie die als bouwstof voor het lichaam dient. Het is een onzichtbare stof en een teveel aan cholesterol kan flinke gezondheidsklachten opleveren.

Vormen cholesterol

Als losse vorm komt cholesterol niet in het bloed voor. Het is altijd in verbinding met transporteiwitten, waardoor lipoproteïnen ontstaat. In die verbinding is er sprake van lipoproteïnen met een lage dichtheid (LDL) en met een hoge dichtheid (HDL). LDL dient voor transport van cholesterol vanuit de lever naar andere organen, en kan ook slibben aan de binnenkant van de bloedvaten. In de volksmond wordt dit ‘slecht cholesterol’ genoemd. HDL speelt een rol bij ontstekingen, infecties en bloedstolling en vervoert het cholesterol terug naar de lever. HDL wordt ook wel ‘goed cholesterol’ genoemd, omdat het helpt om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Gevolgen hoog cholesterol

Een hoog cholesterol kan een verhoogd risico geven op hart- en vaatziekten. Zeker als dit in combinatie is met suikerziekte, roken en al eerder geconstateerde hart- en vaatziekten. Vooral de afzetting van vetten aan de binnenkant van bloedvaten verergert de kans op stolsel in het bloed. Een bloedstolsel kan weer voor een embolie, infarct of beroerte zorgen.

Behandeling hoog cholesterol

Een hoog cholesterolgehalte is goed te meten. Er zijn verschillende soorten medicijnen die cholesterolverlagend werken, waaronder Statines en Ezetimibe. Samen met de behandeld arts wordt in het HagaZiekenhuis gekeken welke cholesterolwaarde de patiënt moet bereiken om het risico te verlagen. Naast medicatie is een gezonde levensstijl van groot belang. Dat betekent meer beweging, stoppen met roken, goede en gevarieerde voeding en onverzadigde vetten. Samen met de internist en de verpleegkundig specialist kan er gekeken worden naar wat voor u het beste is.

Het HagaZiekenhuis is het regionale centrum waar patienten terecht kunnen met vragen over onderzoek naar en behandeling van erfelijke vormen van hart- en vaatziekten (Regionaal Centrum Landelijk Expertisecentrum Erfelijkheidsonderzoek Familiaire Hart- en Vaatziekten).