Hoog cholesterol in de familie

Familiaire Hypercholesterolemie (FH) is een erfelijk aandoening, waarbij er sprake is van een hoog cholesterolgehalte in het bloed. Deze patiënten hebben een verhoogd risico om op jonge leeftijd hart- en vaatziekten te krijgen. Dit familiair hoog cholesterol kan er voor zorgen dat bloedvaten dicht gaan zitten, waardoor er pijn in het been kan ontstaan bij het lopen of de kans op een beroerte of een hartinfarct groter wordt. Voor mensen die aan familiair hoog cholesterol lijden is het belangrijk om dagelijks medicijnen te slikken en een gezonde leefstijl in acht te nemen. Het HagaZiekenhuis is het regionale centrum waar patienten terecht kunnen met vragen over onderzoek naar en behandeling van erfelijke vormen van hart- en vaatziekten (Regionaal Centrum Landelijk Expertisecentrum Erfelijkheidsonderzoek Familiaire Hart- en Vaatziekten).

Klachten

Een hoog cholesterolgehalte geeft geen klachten. Cholesterol wordt in de lever aangemaakt en verwerkt en ook via onze voeding krijgen wij cholesterol binnen. Een te hoog cholesterol in het bloed kan zich na jaren gaan ophopen aan de wanden van bloedvaten. Deze worden daardoor nauwer en kunnen zelfs helemaal dicht slibben met nare gevolgen als resultaat. Familiaire hypercholesterolemie is echter niet te voorkomen. Wel kan door medicatie en een gezonde levenswijze worden voorkomen dat het cholesterolgehalte in het bloed toeneemt.

Oorzaak

De oorzaak van familiaire hypercholesterolemie is een kleine afwijking in het DNA. In DNA liggen alle erfelijke eigenschappen vast, zoals de lengte, kleur van het haar en ogen en ook de manier waarop het lichaam cholesterol verwerkt. Familiaire hypercholesterolemie wordt vastgesteld door DNA-onderzoek. Dit onderzoek voeren wij in het HagaZiekenhuis uit.

Behandeling en adviezen

Patiënten met verhoogd familiair cholesterol zullen hun hele leven dagelijks medicijnen moeten slikken. Hiermee neemt de kans op hart- en vaatziektes af. Veelal wordt er voor statines gekozen, die de aanmaak van cholesterol vanuit de lever verminderen. Daarnaast is een gezonde leefstijl belangrijk. Dat betekent niet roken, gezonde en gevarieerde voeding, dagelijkse lichaamsbeweging, onverzadigde vetten, weinig alcohol en vermijden van stress.