Nieuwe behandeling voor hoog cholesterol

Nieuwe behandelingen voor hoog cholesterol worden veelal in onderzoeksverband gedaan. Het HagaZiekenhuis werkt daarin samen met het Landelijk Expertisecentrum Erfelijkheidsonderzoek Familiaire Hart- en Vaatziekten. Eén van de nieuwe, effectieve behandelingen voor hoog cholesterol is die met PCSK9-remmers.

PCSK9-remmer

De nieuwe behandeling is om hoog cholesterol tegen te gaan. Het blokkeert de werking van het enzym Proproteïne, Convertase-Subtilisin/Kexin 9; kortweg PCSK9 genoemd. Dit cholesterolverlagend middel blijkt nagenoeg even sterker te zijn dan andere statines. Statines zijn medicijnen die de aanmaak van LDL-cholesterol in de lever afremmen. Ook hebben statines een ontstekingsremmende werking, wat de vaatwanden tevens beschermt. PCSK9-remmers binden LDL-cholesterol aan zich en bespoedigen de afbraak van dit cholesterol. Daardoor neemt het LDL-cholesterol met ongeveer de helft af.

Erg duur

Deze nieuwe behandeling van PCSK9-remmer is enorm effectief en heeft weinig bijwerkingen, maar is helaas nog erg duur. Wel mag dit cholesterolverlagende middel door internist-vasculair geneeskundigen en cardiologen worden voorgeschreven met goedkeuring door het Ministerie van VWS.

Specifieke doelgroep

PCSK9 remmers zijn bedoeld voor patiënten met een (erfelijk) hoog cholesterol en een aantoonbaar hoog risico op hart- en vaatziekten. Wanneer bij deze doelgroep met de maximale hoeveelheid gebruikelijke cholesterolverlagers de behandeldoelstelling niet wordt bereikt, komt deze groep in aanmerking voor de nieuwe behandelmethode.