Infecties

Men spreekt van infecties wanneer een virus, parasiet of micro-organisme het lichaam is binnengedrongen en zich daarna vermenigvuldigt. Dit hoeft niet meteen schadelijke gevolgen te hebben. Pas wanneer er ziekteverschijnselen ontstaan is er sprake van een infectieziekte. Infecties kunnen variëren van onschuldig tot zelfs dodelijk. In de meeste gevallen zijn infectieziektes goed te behandelen.

Ziektekiemen

Infectieziektes hebben vaak een ontsteking tot gevolg. Bij verspreiding van de ziektekiemen maakt het afweersysteem van het lichaam antistoffen aan. Na onderzoek van deze antistoffen wordt bepaald welke ziektekiemen de infectie veroorzaken. Infecties kunnen plaatselijk voorkomen op bijvoorbeeld een stukje huid, regionaal op een deel van het lichaam of systematisch, waarbij het gehele lichaam ziek wordt zoals bij griep. Wanneer ziektekiemen geen kans krijgen zich te vermenigvuldigen door de natuurlijke afweer van het lichaam, dan is er enkel sprake van een besmetting.

Besmetting

Er zijn meerdere veroorzakers van infecties en infectieziekten, waaronder virussen, bacteriën, schimmels, parasieten, wormen, gistsoorten en ziekmakende eiwitten (prionen). Virale infecties hebben meestal een sluipend verloop. Besmetting vindt plaats door direct contact, zoals handen schudden, seksueel contact en zoenen. Indirect contact met de besmettingsbron vindt plaats door praten, niezen, hoesten, aanraking van besmette materialen en ontlasting en urine van besmette personen.

Soorten infecties

Er zijn veel infectieziektes, waarvan griep (influenza) de bekendste is. Ook Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA´s), de ziekte van Lyme, hepatitis A/B/C, tuberculose, kinkhoest, voedselinfecties en tropische ziektes als malaria en gele koorts behoren tot de bekendste infectieziektes. Infectieziektes kunnen leiden tot roodheid, zwelling, (druk)pijn, pusvorming, koorts, zweten, spierpijn en vermoeidheid.

Behandeling infectieziektes

Infecties kunnen voorkomen worden door inenting met een vaccin. De behandeling van infectieziekten is afhankelijk van de veroorzaker van de infectie, de plek (inwendig of uitwendig), de duur en de ernst van de infectieziekten. Na vaststelling van de oorzaak wordt gekozen voor antibiotica, antivirale- of schimmeldodende middelen. In sommige gevallen is een operatieve ingreep nodig om zo een abces te verwijderen. Het komt ook voor dat behandeling niet nodig is en het lichaam prima in staat is om zelf de ziekteverwekkers op te ruimen.

Tags: infectieziekte