Hepatitis – HBV, HCV

Hepatitis is in de meeste gevallen een infectieziekte, waarbij de lever is ontstoken. Er is dan sprake van virale hepatitis. De meest bekende virale vormen van hepatitis zijn hepatitis B (HBV) en hepatitis C (HCV). Alle hepatitisvirussen veroorzaken leverontsteking en zijn besmettelijk. Het verschil zit echter in de manier van besmetting en de ernst van de klachten. Een op de tweehonderd mensen is drager van een hepatitisvirus. Bij besmetting hoeven er lang niet altijd klachten te zijn.

Hepatitis B

Hepatitis B (HBV) veroorzaakt ernstige leverontsteking die vanzelf over kan gaan, maar ook chronisch kan worden. HBV is een infectieziekte die wordt overgedragen via onveilige seks of via bloed-bloedcontact. Er bestaat acute en chronische HBV. Bij acute HBV is er sprake van moeheid, gebrek aan eetlust, spier- en gewrichtspijn, koorts, jeuk en geelzucht. Veel mensen hebben helemaal geen ziekteverschijnselen en bij 90% van de volwassen patiënten geneest acute HBV. Hierna zijn zij immuun voor een nieuwe besmetting. Bij 10% van de patiënten is het chronisch. Regelmatige controle is van belang om mogelijke leverbeschadiging in de gaten te houden en te voorkomen. Medicatie is bij acute en chronische HBV niet altijd nodig. Wel is het mogelijk om te vaccineren tegen HBV.

Hepatitis C

Bij hepatitis C (HCV) kan het lang duren voordat zich klachten voordoen. HCV wordt overgedragen via bloed-bloedcontact of bloedtransfusie. HCV geneest niet vanzelf en omdat de kans op ernstige leverziektes groot is, moet HCV wel behandeld worden. Na behandeling is het nog steeds mogelijk om weer besmet te raken met HCV. Bij chronische en acute HCV zijn patiënten vooral moe. Daarnaast is er bij acute HCV sprake van verminderde eetlust, misselijkheid, vage buikpijn, geelzucht, donkere urine en lichte ontlasting.

Behandeling HCV

HCV wordt door middel van bloedonderzoek vastgesteld. De patiënt mag alles blijven eten, maar alcohol is uit den boze omdat dit de kans op blijvende leverschade vergroot. Het is niet mogelijk om patiënten ter voorkoming van HCV in te enten. Er zijn wel virusremmers in de vorm van injecties en pillen. Sommige patiënten genezen zonder behandeling en zijn daarna ook niet meer besmet.

In het HagaZiekenhuis is het de internist-infectioloog die patiënten, besmet met HBV of HCV, behandelt.

Tags: infectieziekte