MRSA dragerschap

MRSA staat voor Meticiline Resistente Staphylococcus Aureus en is een bacterie die ongevoelig is voor de meeste antibiotica, waardoor MRSA moeilijk te bestrijden is. De MRSA bacterie kan infecties veroorzaken.

CA-MRSA

Staphylococcus Aureus (SA) komt van nature voor op de huid van veel mensen. SA komt naast de huid ook in slijmvliezen voor en wordt overgebracht door menselijk contact. Personen die gezond zijn hebben een natuurlijke afweer voor SA, waardoor de bacterie niet de mogelijkheid krijgt om uit te breiden. De Community-Acquired MRSA (CA-MRSA) vormt echter wel een gevaar voor gezonde personen. Bij MRSA dragerschap van deze bacterie kunnen ook bij gezonde mensen zich ernstige infecties voordoen. Denk hierbij aan huid- en wondinfecties, urineweginfecties en longontsteking.

Ziekenhuisbacterie

MRSA wordt ook wel de ziekenhuisbacterie genoemd, omdat de bacterie voorkomt in omgevingen waar antibiotica worden gebruikt en waar patiënten doorgaans verminderde weerstand hebben. De resistentie van de bacterie is het grootste gevaar en daarom zijn strenge hygiënemaatregelen van groot belang om verspreiding van MRSA te voorkomen.

MRSA dragers

Het MRSA dragerschap komt voor bij 1% van de Nederlandse bevolking en in veel gevallen is de besmetting tijdelijk en verdwijnt de bacterie vanzelf. Een gezond persoon wordt niet ziek van het MRSA dragerschap. Om het MRSA dragerschap vast te stellen, worden monsters van de slijmvliezen genomen en op kweek gezet.

Behandeling

Omdat de MRSA bacterie resistent is voor de meeste gangbare antibiotica is het moeilijk om de bacterie te bestrijden. Gelukkig zijn er nog antibiotica waarmee een infectie, die veroorzaakt is door MRSA, te behandelen is. Deze antibiotica hebben vaak wel bijwerkingen en ze zijn relatief duur. Het goed wassen van handen en hygiënisch schoonmaken van onder andere vloeren, beddenframes, sanitair, afstandsbedieningen, deurknoppen en lichtschakelaars, vermindert de kans op besmetting met de MRSA bacterie.

De internist-infectioloog in het HagaZiekenhuis adviseert behandelingen op maat.

Tags: infectieziekte