Gecompliceerde urineweginfecties

Bij gecompliceerde urineweginfecties is er sprake van moeilijk behandelbare en/of terugkerende (recidiverende) infecties van de urinewegen. Bekende risicogroepen zijn mannen, zwangere vrouwen, kinderen, nierpatiënten en patiënten met blaasontledingsstoornissen. Deze groepen hebben een verminderde weerstand, waardoor onder andere blaasontsteking, nierbekkenontsteking of ontsteking aan de prostaat nare gevolgen kunnen hebben. Bij nierbekkenontsteking is er sprake van een bacteriële infectie van 1 of beide nierbekkens. Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

E-coli bacterie

Gecompliceerde urineweginfecties is de verzamelnaam voor alle infecties die betrekking hebben op de urinewegen, zoals de nier, nierkelk, urineleider, blaas en urinebuis. De belangrijkste veroorzaker van gecompliceerde urineweginfecties is de darmbacterie Escherichia-coli (E-coli bacterie). Deze bacterie vermenigvuldigt zich in de urine in de blaas, hecht zich aan de blaaswand en veroorzaakt een ontsteking. Dit komt doorgaans vaker bij vrouwen dan bij mannen voor aangezien hun urinebuis korter is.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor urineweginfecties, zoals het verkeerd afvegen van de anus, niet goed ademend ondergoed, slechte hygiëne, geslachtsgemeenschap en onvoldoende drinken. Naast vrouwen hebben diabetes patiënten en mannen met een vergrote prostaat een grotere kans op urineweginfecties. Ook komen gecompliceerde urineweginfecties na katheterisatie voor en bij patiënten met nierstenen.

Behandeling

Gecompliceerde urineweginfecties kunnen worden aangetoond door analyse van urine, waarbij gekeken wordt naar de hoogte van het aantal witte bloedcellen en de bacteriën. Ongecompliceerde urineweginfecties worden doorgaans met antibiotica behandeld. Bij gecompliceerde urineweginfecties wordt voor langdurige behandeling voor antibiotica gekozen of voor behandeling met specifieke antibiotica.

Aan de hand van klinische gegevens, uitslagen van het bloed en urineonderzoek, beoordeelt de internist-infectioloog in het HagaZiekenhuis welke antibiotica-behandeling voor de patiënt het beste is.

Tags: infectieziekte