Kanker

Kanker is een ziekte van de lichaamscellen, waarbij een ongecontroleerde deling van cellen plaatsvindt. Het menselijk lichaam bestaat uit miljarden bouwstenen die cellen heten. Zodoende zijn er meer dan 100 verschillende soorten kanker.

Celdeling

Steeds maakt het lichaam nieuwe cellen aan, waardoor het lichaam groeit en beschadigde en oude cellen worden afgebroken en vervangen. Uit elke cel ontstaan 2 nieuwe cellen, waardoor er continu verdubbeling plaatsvindt. Dagelijks zijn er miljoenen celdelingen in het menselijk lichaam. Tijdens deze celdelingen kan er iets misgaan. Dat gebeurt door toeval, erfelijkheid of schadelijke invloeden zoals roken, teveel zonlicht, slechte voeding of alcoholgebruik. Bij kanker worden er bij de celdeling meer cellen aangemaakt. Dit heet ongecontroleerde celdeling. Doorgaans zorgen reperatie-genen voor herstel van de schade, maar bij kanker werkt dit beschermingssysteem niet.

Solide en niet solide kanker

Er is een onderscheid tussen solide en niet solide kanker. Kanker die in een orgaan ontstaat heet solide kanker, wat vast en stevig betekent. Door de ongecontroleerde celdeling ontstaat een gezwel, ook wel tumor genoemd. De meest bekende vormen van solide kanker zijn borst-, long- en darmkanker. Niet solide kanker ontstaat in weefsel dat op verschillende plekken in het lichaam zit, zoals het bloed, lymfestelsel of het vloeibare gedeelte van het beenmerg. Via het bloed of lymfe kan de ziekte zich snel door het hele lichaam verplaatsen. De meest bekende vormen van niet solide kanker zijn leukemie, lymfeklierkanker en multipel myeloom.

Goed en kwaadaardig

Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren en alleen de kwaadaardige tumor heet kanker. Bij goedaardige tumoren groeit het gezwel niet door ander weefsel heen en is het gemakkelijk operatief te verwijderen. De cellen van een kwaadaardige tumor gedragen zich anders. Het gezwel groeit in ander weefsel en de cellen van de tumor kunnen losraken en voor uitzaaiing (metastasen) van de kanker zorgen. De meeste kankersoorten zijn goed te behandelen met medicatie (chemokuren) en/of bestralingstherapieën.

De internist-oncoloog van het HagaZiekenhuis behandelt patiënten met kwaadaardige, solide tumoren.

Tags: kanker