Nieuwe behandelingen voor kanker; immunotherapie

Eén van de nieuwe behandelingen van kanker is immunotherapie. Bij immunotherapie wordt het eigen afweersysteem van het lichaam beïnvloed. In geval van kanker wordt het afweersysteem gestimuleerd. Het HagaZiekenhuis is één van de weinige kankercentra in Nederland waar de internist-oncologen immunotherapie mogen voorschrijven.

Specifieke eiwitten

Bij immunotherapie worden specifieke eiwitten ontwikkeld, die kankercellen herkennen en zich aan de buitenkant van de cellen binden. Deze eiwitten heten monoklonale antilichamen, die in het laboratorium ontwikkeld worden. De medicijnen die bij immunotherapie worden toegediend, stimuleren de afweerreactie tegen kankercellen. Daarnaast maakt immunotherapie kankercellen zichtbaar voor het eigen afweersysteem, waardoor de eigen afweercellen de kankercellen kunnen vernietigen. Deze therapie wordt onder andere bij borstkanker toegepast.

Behandeling

De behandeling van immunotherapie vindt plaats via infuus, tablet of onderhuidse injectie. De toediening via een infuus kan enkele uren in beslag nemen en gebeurt voornamelijk poliklinisch. In sommige gevallen wordt de patiënt voor korte tijd opgenomen. Na een aantal weken wordt de behandeling met immunotherapie herhaald. De behandeling werkt niet direct in op de tumor, zoals bij chemotherapie. Het unieke aan immunotherapie is het feit dat het gericht is op het afweersysteem zelf.

Afweersysteem

Binnen het afweersysteem bevinden zich T-cellen, die een belangrijke rol spelen bij het opruimen van kankercellen. Dit wordt het immuunsysteem genoemd. Deze T-cellen herkennen kleine stukjes eiwit aan de buitenkant van de cellen die anders zijn dan bij normale cellen. Met behulp van immunotherapie doen ze dat ook bij kankercellen, waardoor ze in staat zijn om kankercellen op te ruimen en af te weren. Voor een goede afweerreactie door T-cellen moeten kankercellen stukjes eiwit aan hun oppervlakte laten zien. Dit eiwit wordt toonbaar door immunotherapie.

Bijwerkingen

Immunotherapie is een beproefde behandeling bij kanker. Toch kan het wel een aantal bijwerkingen hebben. De bekendste zijn vermoeidheid, koorts, hoofdpijn en spierpijn. Na verloop van tijd gaan deze klachten vanzelf over.

Tags: kanker