Kanker en oudere patiënt

Kanker is een ziekte die voor 40% voorkomt bij patiënten die ouder dan 70 jaar zijn. Het genetisch DNA zit in cellen opgeborgen. Bij kanker vindt een ongecontroleerde celdeling plaats. Bij de oudere patiënt kan al jaren een genetische afwijking in de cellen zitten, dat zich pas openbaart op oudere leeftijd. Daarnaast neemt het vermogen om fouten in de celdeling te herstellen, bij de oudere patiënt af.

Informatie

Voor de oudere patiënt is het belangrijk dat er goede ondersteuning plaatsvindt na de diagnose kanker. Het is dan fijn om hier met familie, zorgverleners en lotgenoten over te kunnen praten en zo de vele informatie te delen en te verwerken. In contact met lotgenoten kan gepraat worden over de behandeling en de manier hoe anderen dit ervaren. De oudere patiënt wordt gestimuleerd om bij de behandelend arts goed aan te geven, wanneer informatie niet begrepen wordt. Het advies is daarom een naaste mee naar het spreekuur te nemen.

Behandeling

Herstellen gaat bij de oudere patiënt vaak moeizamer door het feit dat de veerkracht van lichaam en geest met de jaren af neemt. In de behandeling van kanker bij de oudere patiënt wordt in het HagaZiekenhuis hier rekening mee gehouden. Dat resulteert onder andere in het opstellen van een individueel behandelplan voor de oudere patiënt. Daarnaast bestaat het behandelteam in het HagaZiekenhuis niet alleen uit internist-oncologen, maar ook uit internist-ouderengeneeskundigen.

Nazorg

Voor een behandelend arts is het belangrijk meer informatie te krijgen over de persoonlijke omstandigheden van de oudere patiënt. Is de patiënt in staat zelfstandig boodschappen te doen, zichzelf te wassen en aan te kleden en zelf naar het ziekenhuis te komen voor behandeling? Tijdens en na de behandeling kost het namelijk tijd voordat iemand weer de gebruikelijke bezigheden kan oppakken. Daarnaast is het altijd mogelijk om organisaties in te schakelen die helpen bij huishoudelijke taken en/of de tijd nemen voor een bezoekje en een luisterend oor.

Tags: kanker