Nierfalen

Nierfalen wordt ook wel nierinsufficiëntie genoemd en treedt op als de nieren nauwelijks of helemaal niet meer werken. Dat levert grote problemen op betreffende het zuiveren van het bloed van afvalstoffen, de hormonale regeling van de bloeddruk, de vorming van bloedcellen en de urineproductie. Nierfalen is ernstig, maar tegenwoordig niet meer dodelijk. Door een strikt dieet te volgen met een vocht- en eiwitbeperking kunnen de nieren zoveel mogelijk worden ontlast.

Werking van de nieren

Nieren hebben een filterende taak. Bloed komt binnen via de nierslagader en stroomt door het filtrerend systeem van de nier en verlaat het vervolgens via de nier-ader. Uiteindelijk wordt dit urine. In urine zitten allerlei afvalstoffen van het lichaam. Belangrijke zouten en eiwitten worden door de nier vastgehouden. Ook zorgen nieren voor de vochtafvoer en daarmee regelen ze de bloeddruk. De hormonen die de nieren produceren helpen ook om de bloeddruk op peil te houden. Bij nierfalen doen al deze functies het niet meer goed.

Oorzaak nierfalen

Er zijn vele oorzaken van nierfalen. Hoge bloeddruk en Diabetes Mellitus (suikerziekte) zijn de meest bekende en belangrijkste oorzaken van nierfalen. Een andere oorzaak kan zijn een combinatie van medicijnen die bloeddrukverlagend werken, ontstekingsremmers en plasmedicatie. Daarnaast kunnen infecties, giftige stoffen en tumoren de oorzaak van nierfalen zijn. Zelfs nierstenen die de urinelozing belemmeren en een vergrote prostaat kunnen leiden tot nierfalen.

Nierdialyse

Daar waar nierfalen ervoor zorgt dat de beide nieren niet meer werken, hebben patiënten de mogelijkheid om via een kunstnier te dialyseren. Een niertransplantatie kan ervoor zorgen dat de patiënt uiteindelijk weer een normaal leven krijgt. Een dieet hoeft dan niet persé gevolgd te worden, maar wel zijn medicijnen dan van groot belang. Zowel het dialyseren als het uitvoeren van een transplantatie operatie worden in het HagaZiekenhuis uitgevoerd.