Nierfalen bij de oudere patiënt

Nierfalen komt bij oudere patiënten vaker voor dan bij jongere patiënten. De reden is vaak hun leeftijd, diabetes mellitus, hoge bloeddruk en het gebruik van bepaalde medicatie,. Ouderen behoren tot een kwetsbare groep, die vaak niet hun klachten meldt of niet merkt dat hun nierfunctie achteruit gaat. Wanneer ouderen zonder verklaarbare reden vallen, kan dat een indicatie zijn dat zij last hebben van nierfalen.

Klachten

Nierfalen gaat vaak ongemerkt. Pas wanneer de nierfunctie voor 70% uitvalt, krijgt de patiënt last van klachten. Door nierfalen kunnen ouderen tekort krijgen aan kalium. Daardoor krijgen ouderen last van hartritmestoornissen, jeuk, gebrek aan eetlust waardoor men afvalt, vermoeidheid en misselijkheid. Bij teveel vochtophoping in het lichaam kan er heftige benauwdheid optreden. Bij ernstig nierfalen is het lichaam zichzelf aan het vergiftigen, wat uiteindelijk kan leiden tot hart- en vaatproblemen.

Behandeling nierfalen

In principe wordt er in het HagaZiekenhuis geen onderscheid gemaakt tussen ouderen of andere leeftijdsgroepen die last hebben van nierfalen. Wel wordt er goed rekening gehouden met ouderen en nemen wij de tijd om alles goed uit te leggen en ouderen te begeleiden. Medicatie als ACE-remmers en een zoutarm dieet kunnen helpen. Wel moet er rekening mee worden gehouden, dat nierpatiënten vaker slecht reageren op allerlei medicatie. Dat geldt zeker ook voor ouderen. Wanneer de nierfunctie niet verbetert dan wordt hiermee gestopt en kan een oudere patiënt in aanmerking komen voor nierdialyse.