Banner

Onderzoeken

Interne Geneeskunde doet de volgende onderzoeken:

24-uurs bloeddrukregistratie

Bij een 24-uurs bloedddrukregistratie wordt gedurende 24 uur de bloeddruk geregistreerd. Dit gebeurt met een band, die wordt bevestigd om de linker- of rechterarm. Deze band is met behulp van een slang verbonden aan een apparaat dat gedurende 24 uur om de hals of middel moet worden gedragen. Dus ook tijdens de nacht.

Op vooraf bepaalde tijden spant de band zich om de arm en wordt automatisch een meting uitgevoerd. Het is belangrijk om vanaf het moment dat de band zich om de arm spant even te stoppen met de dagelijkse bezigheden en rustig te gaan zitten. De meting zelf duurt circa 30 seconden.

Deze 24-uurs registratie is belangrijk om zo goed mogelijk te kunnen helpen met - het instellen van - de juiste medicatie.

 

Nierbiopsie

Een nierbiopsie is een ingreep/onderzoek waarbij met behulp van een dunne naald 2 à 3 stukjes weefsel (biopt) uit de nieren worden gehaald. Dit onderzoek vindt plaats op de echokamer van de Röntgenafdeling (Radiologie).

Het weefselonderzoek is nodig om de oorzaak van een nierprobleem vast te stellen om een juiste behandeling te kunnen geven. Een radioloog voert dit onderzoek uit op aanvraag van de internist.

Voor de biopsie wordt de huid lokaal verdoofd. Daarna prikt de radioloog de nier aan om de stukjes weefsel te verkrijgen. Hierbij kan een vrij harde tik worden gevoeld en gehoord. Omdat de nier zelf niet verdoofd kan worden, is dit aanprikken soms wat gevoelig.

Wanneer de stukjes weefsel zijn verkregen, worden deze direct naar het laboratorium gestuurd om te zien of er voldoende nierweefsel is verkregen. Indien nodig wordt direct een nieuw biopt genomen.

De duur van het onderzoek is 20 à 30 minuten.