• Home
  • Reumatische ziektebeelden

Reumatische ziektebeelden

Er zijn vele reumatische ziektebeelden. Reuma is de verzamelnaam van honderden aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat, waaronder botten en gewrichten. Een correcte en specifieke diagnose is noodzakelijk voor doeltreffende medicatie en therapie.

Soorten reuma

Er zijn heel veel soorten reuma. Reumatische ziektebeelden zijn complex en kunnen al vanaf de geboorte voorkomen. Er zijn twee hoofdgroepen te onderscheiden; degeneratieve reuma (slijtage van kraakbeen) en reumatische aandoeningen. Deze laatste categorie kent ook weer onderverdelingen, waaronder reumatische aandoeningen ten gevolgde van een infectie, weke-delen reuma, stofwisselingsreuma en inflammatoire aandoeningen.

Degeneratieve reuma

Bij slijtage van bijvoorbeeld de wervelkolom ontstaan er beschadigingen van de tussenwervelschijven. Deze vorm van degeneratieve reuma heet spondylosis en veroorzaakt veel pijn, aangezien de zenuwwortels geïrriteerd raken.

Infectie

Acuut reuma wordt veroorzaakt door een infectie van de streptokokkenbacterie, wat gepaard gaat met hoge koorts en roodgezwollen gewrichten. Ook de ziekte van Lyme, meningitis (hersenvliesontsteking) en rode hond zijn vormen van reuma, veroorzaakt door een infectie. Bij tijdige diagnose zijn ze goed te genezen met antibiotica.

Weke-delen reuma

Deze vorm van reuma komt vaak voor en is goed te behandelen. Het is de verzamelnaam voor pijnklachten aan gewrichten, pezen, slijmbeurzen en spieren. De meest bekende zijn carpaal tunnel syndroom, waarbij de handzenuw in de pols is beklemd, slijmbeursontsteking en gewrichtskapselontsteking (frozen shoulder).

Stofwisselingsreuma

De bekendste vorm van stofwisselingsreuma is jicht, waarbij urinezuurkristallen zich in en rond gewrichten afzet, wat leidt tot felle pijnen in kleine gewrichten. Het kan ontstekingen en destructieve veranderingen in de gewrichten veroorzaken. Met juiste medicatie en een aangepast dieet is jicht goed te behandelen.

Inflammatoire aandoeningen

In deze categorie van reumatische aandoeningen behoren ziektes als artritis psoriatica en reumatoide artritis. Bij artritis psoriatica treet schilfering van de huid op in combinatie met een ontsteking aan gewrichten.

Tags: reuma