Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Reumatoïde artritis is een chronische aandoening en gaat gepaard met gewrichtsontstekingen. Het begint sluipend of ontstaat plotseling en komt bij mannen evenveel voor als bij vrouwen, ongeacht de leeftijd.

Reumatische gewrichtsontsteking

Reumatoïde artritis gaat niet vanzelf over. Wel wordt het afgewisseld met actieve en rustige periodes, maar het verloop is echter grillig. De heftige ontstekingen in gewrichten leiden tot veel pijn en beschadiging. De afweercellen vallen de slijmvliezen aan, die aan de binnenkant van de gewrichten zitten. Op termijn kunnen ook kraakbeen, pezen en spieren door reumatoïde artritis beschadigen.

Symptomen reumatoïde artritis

Bij reumatoïde artritis heeft de patiënt veel pijn en last van zwellingen en stijfheid in de gewrichten. Dit wordt veroorzaakt door verdikking van de gewrichtsslijmvliezen. Door de ontsteking vermenigvuldigen de cellen zich vaker dan normaal in het slijmvlies, waardoor vocht bijna niet meer kan worden opgenomen door de bloedvaten en zich een grote hoeveelheid gewrichtsvloeistof vormt in de gewrichten. Dit kan weer tot nieuwe ontstekingen leiden en de pijn versterken. Op den duur ontstaan er zogenoemde reumaknobbels. Doordat reumatoïde artritis een progressief karakter heeft, zullen de symptomen uiteindelijk alleen maar verergeren.

Behandeling reumatoïde artritis

Bij deze ziekte kan er blijvende schade aan gewrichten ontstaan. Daarom is het belangrijk om tijdig met een behandeling te starten. In de meeste gevallen worden er acute ontstekingsremmende pijnstillers voorgeschreven zoals corticosteroïden. Middelen als prednison en TNF-a blokkers werken goed op de langere termijn. TNF-a (Tumor Necrose Factor-alpha) is het eiwit dat door afweercellen gemaakt wordt. De gewrichtsvloeistof van de patiënt bevat veel TNF-a en is in principe oorzaak van de ontsteking. Met TNF-a blokker wordt de aanmaak van TNF-a tegen gegaan.

In het HagaZiekenhuis beoordeelt de reumatoloog, welke behandeling bij patiënten met reumatoide artritis het beste past.