Banner 1261 1465

kanker

 • Darmkanker

  Darmkanker is een verzamelnaam voor verschillende soorten kanker van de dunne darm, dikke darm (colon) en de endeldarm (rectum).
  Dikke darm kanker is een kwaadaardige tumor in de dikke darm. Per jaar wordt bij ongeveer 12.000 mensen vastgesteld dat zij kanker aan de dikke darm hebben. De ziekte komt evenveel bij mannen als bij vrouwen voor.

  Klachten

  Darmkanker kan verschillende klachten geven, zoals: buikpijn, veranderde stoelgang, verstopping (het niet of moeilijk naar de wc gaan voor ontlasting) of bloed bij de ontlasting. Maar ook vermoeidheid en gewichtsverlies kunnen optreden.

  Meer dan de helft van de mensen geneest van darmkanker.
  Als de tumor niet alleen in de darm zit en tijdens operatie niet geheel kan worden weggenomen is de kans op genezing klein. Als dit het geval is, is de behandeling gericht op het remmen van de kankergroei en het bestrijden van klachten en symptomen.

  Menzis TopZorg-predicaat

  Het HagaZiekenhuis heeft wederom het TopZorg-predicaat voor de behandeling darmkanker ontvangen van zorgverzekeraar Menzis.

 • Kanker

  Kanker is een ziekte van de lichaamscellen, waarbij een ongecontroleerde deling van cellen plaatsvindt. Het menselijk lichaam bestaat uit miljarden bouwstenen die cellen heten. Zodoende zijn er meer dan 100 verschillende soorten kanker.

  Celdeling

  Steeds maakt het lichaam nieuwe cellen aan, waardoor het lichaam groeit en beschadigde en oude cellen worden afgebroken en vervangen. Uit elke cel ontstaan 2 nieuwe cellen, waardoor er continu verdubbeling plaatsvindt. Dagelijks zijn er miljoenen celdelingen in het menselijk lichaam. Tijdens deze celdelingen kan er iets misgaan. Dat gebeurt door toeval, erfelijkheid of schadelijke invloeden zoals roken, teveel zonlicht, slechte voeding of alcoholgebruik. Bij kanker worden er bij de celdeling meer cellen aangemaakt. Dit heet ongecontroleerde celdeling. Doorgaans zorgen reperatie-genen voor herstel van de schade, maar bij kanker werkt dit beschermingssysteem niet.

  Solide en niet solide kanker

  Er is een onderscheid tussen solide en niet solide kanker. Kanker die in een orgaan ontstaat heet solide kanker, wat vast en stevig betekent. Door de ongecontroleerde celdeling ontstaat een gezwel, ook wel tumor genoemd. De meest bekende vormen van solide kanker zijn borst-, long- en darmkanker. Niet solide kanker ontstaat in weefsel dat op verschillende plekken in het lichaam zit, zoals het bloed, lymfestelsel of het vloeibare gedeelte van het beenmerg. Via het bloed of lymfe kan de ziekte zich snel door het hele lichaam verplaatsen. De meest bekende vormen van niet solide kanker zijn leukemie, lymfeklierkanker en multipel myeloom.

  Goed en kwaadaardig

  Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren en alleen de kwaadaardige tumor heet kanker. Bij goedaardige tumoren groeit het gezwel niet door ander weefsel heen en is het gemakkelijk operatief te verwijderen. De cellen van een kwaadaardige tumor gedragen zich anders. Het gezwel groeit in ander weefsel en de cellen van de tumor kunnen losraken en voor uitzaaiing (metastasen) van de kanker zorgen. De meeste kankersoorten zijn goed te behandelen met medicatie (chemokuren) en/of bestralingstherapieën.

  De internist-oncoloog van het HagaZiekenhuis behandelt patiënten met kwaadaardige, solide tumoren.

 • Kanker en oudere patiënt

  Kanker is een ziekte die voor 40% voorkomt bij patiënten die ouder dan 70 jaar zijn. Het genetisch DNA zit in cellen opgeborgen. Bij kanker vindt een ongecontroleerde celdeling plaats. Bij de oudere patiënt kan al jaren een genetische afwijking in de cellen zitten, dat zich pas openbaart op oudere leeftijd. Daarnaast neemt het vermogen om fouten in de celdeling te herstellen, bij de oudere patiënt af.

  Informatie

  Voor de oudere patiënt is het belangrijk dat er goede ondersteuning plaatsvindt na de diagnose kanker. Het is dan fijn om hier met familie, zorgverleners en lotgenoten over te kunnen praten en zo de vele informatie te delen en te verwerken. In contact met lotgenoten kan gepraat worden over de behandeling en de manier hoe anderen dit ervaren. De oudere patiënt wordt gestimuleerd om bij de behandelend arts goed aan te geven, wanneer informatie niet begrepen wordt. Het advies is daarom een naaste mee naar het spreekuur te nemen.

  Behandeling

  Herstellen gaat bij de oudere patiënt vaak moeizamer door het feit dat de veerkracht van lichaam en geest met de jaren af neemt. In de behandeling van kanker bij de oudere patiënt wordt in het HagaZiekenhuis hier rekening mee gehouden. Dat resulteert onder andere in het opstellen van een individueel behandelplan voor de oudere patiënt. Daarnaast bestaat het behandelteam in het HagaZiekenhuis niet alleen uit internist-oncologen, maar ook uit internist-ouderengeneeskundigen.

  Nazorg

  Voor een behandelend arts is het belangrijk meer informatie te krijgen over de persoonlijke omstandigheden van de oudere patiënt. Is de patiënt in staat zelfstandig boodschappen te doen, zichzelf te wassen en aan te kleden en zelf naar het ziekenhuis te komen voor behandeling? Tijdens en na de behandeling kost het namelijk tijd voordat iemand weer de gebruikelijke bezigheden kan oppakken. Daarnaast is het altijd mogelijk om organisaties in te schakelen die helpen bij huishoudelijke taken en/of de tijd nemen voor een bezoekje en een luisterend oor.

 • Nieuwe behandelingen voor kanker; immunotherapie

  Eén van de nieuwe behandelingen van kanker is immunotherapie. Bij immunotherapie wordt het eigen afweersysteem van het lichaam beïnvloed. In geval van kanker wordt het afweersysteem gestimuleerd. Het HagaZiekenhuis is één van de weinige kankercentra in Nederland waar de internist-oncologen immunotherapie mogen voorschrijven.

  Specifieke eiwitten

  Bij immunotherapie worden specifieke eiwitten ontwikkeld, die kankercellen herkennen en zich aan de buitenkant van de cellen binden. Deze eiwitten heten monoklonale antilichamen, die in het laboratorium ontwikkeld worden. De medicijnen die bij immunotherapie worden toegediend, stimuleren de afweerreactie tegen kankercellen. Daarnaast maakt immunotherapie kankercellen zichtbaar voor het eigen afweersysteem, waardoor de eigen afweercellen de kankercellen kunnen vernietigen. Deze therapie wordt onder andere bij borstkanker toegepast.

  Behandeling

  De behandeling van immunotherapie vindt plaats via infuus, tablet of onderhuidse injectie. De toediening via een infuus kan enkele uren in beslag nemen en gebeurt voornamelijk poliklinisch. In sommige gevallen wordt de patiënt voor korte tijd opgenomen. Na een aantal weken wordt de behandeling met immunotherapie herhaald. De behandeling werkt niet direct in op de tumor, zoals bij chemotherapie. Het unieke aan immunotherapie is het feit dat het gericht is op het afweersysteem zelf.

  Afweersysteem

  Binnen het afweersysteem bevinden zich T-cellen, die een belangrijke rol spelen bij het opruimen van kankercellen. Dit wordt het immuunsysteem genoemd. Deze T-cellen herkennen kleine stukjes eiwit aan de buitenkant van de cellen die anders zijn dan bij normale cellen. Met behulp van immunotherapie doen ze dat ook bij kankercellen, waardoor ze in staat zijn om kankercellen op te ruimen en af te weren. Voor een goede afweerreactie door T-cellen moeten kankercellen stukjes eiwit aan hun oppervlakte laten zien. Dit eiwit wordt toonbaar door immunotherapie.

  Bijwerkingen

  Immunotherapie is een beproefde behandeling bij kanker. Toch kan het wel een aantal bijwerkingen hebben. De bekendste zijn vermoeidheid, koorts, hoofdpijn en spierpijn. Na verloop van tijd gaan deze klachten vanzelf over.