Banner 1261 1465

reuma

 • Artrose (slijtage)

  Artrose is met de ruim 1,2 miljoen patiënten de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland. Het gewrichtskraakbeen gaat bij artrose in kwaliteit achteruit en kan op den duur zelfs verdwijnen.

  Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen. Het is geen 'gewone' slijtage en er is zeker iets aan te doen. Er is geen behandeling die leidt tot volledige genezing, maar met behulp van bijvoorbeeld pijnstillers kan er goed te leven zijn met artrose. Wel hebben pijnstillers het nadeel dat ze bijwerkingen kunnen hebben, zoals zweren en bloedingen van de maag.

  Operatie

  Ook worden injecties met corticosteroïden (hormonen) in het gewricht en fysio- of oefentherapie voorgeschreven. Verder is het in een vergevorderd stadium van artrose mogelijk een gewrichtsvervangende operatie te laten doen. Hierbij wordt het gewricht dat veel last veroorzaakt, vervangen door een prothese (kunstgewricht).

  De oorzaken van artrose zijn nog grotendeels onbekend. Er wordt veel onderzoek naar gedaan. De verwachting van de wetenschap is dat, door de vergrijzing, een toename van het aantal mensen met overgewicht en te weinig beweging, het aantal artrosepatiënten verdubbelt binnen 50 jaar.

  Meer informatie over artrose

  Meer informatie over artrose is beschikbaar via:

 • DISH - ziekte van Forestier

  DISH is een afkorting van de Engelse naam Diffuse Idiopathic Skeletal Hyperostosis en heet tegenwoordig ook de ziekte van Forestier. Het is een aandoening waarbij extra bot aangroeit op plaatsen waar pezen of banden aan het bot hechten. Dit heet hyperostose. Soms kan op die hechtingsplaats een lichte ontsteking ontstaan.

  Vooral aan rand van wervels

  De botaangroei ontstaat vooral aan de randen van wervels. Maar het kan ook voorkomen op andere plaatsen in het lichaam, bijvoorbeeld bij peesaanhechtingen van de knie, elleboog, schouder of hiel. De aangroei bij de hiel heet hielspoor. Ook kunnen pezen en banden verkalken.

  Vooral boven de 50 jaar

  DISH komt vrij veel voor bij mensen boven de 50 jaar, vaker bij mannen dan bij vrouwen. De aandoening komt bijna nooit voor op jongere leeftijd.

   

  Meer informatie over DISH

  Via de website van het reumafonds is meer informatie over DISH beschikbaar.

 • Reumatische ziektebeelden

  Er zijn vele reumatische ziektebeelden. Reuma is de verzamelnaam van honderden aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat, waaronder botten en gewrichten. Een correcte en specifieke diagnose is noodzakelijk voor doeltreffende medicatie en therapie.

  Soorten reuma

  Er zijn heel veel soorten reuma. Reumatische ziektebeelden zijn complex en kunnen al vanaf de geboorte voorkomen. Er zijn twee hoofdgroepen te onderscheiden; degeneratieve reuma (slijtage van kraakbeen) en reumatische aandoeningen. Deze laatste categorie kent ook weer onderverdelingen, waaronder reumatische aandoeningen ten gevolgde van een infectie, weke-delen reuma, stofwisselingsreuma en inflammatoire aandoeningen.

  Degeneratieve reuma

  Bij slijtage van bijvoorbeeld de wervelkolom ontstaan er beschadigingen van de tussenwervelschijven. Deze vorm van degeneratieve reuma heet spondylosis en veroorzaakt veel pijn, aangezien de zenuwwortels geïrriteerd raken.

  Infectie

  Acuut reuma wordt veroorzaakt door een infectie van de streptokokkenbacterie, wat gepaard gaat met hoge koorts en roodgezwollen gewrichten. Ook de ziekte van Lyme, meningitis (hersenvliesontsteking) en rode hond zijn vormen van reuma, veroorzaakt door een infectie. Bij tijdige diagnose zijn ze goed te genezen met antibiotica.

  Weke-delen reuma

  Deze vorm van reuma komt vaak voor en is goed te behandelen. Het is de verzamelnaam voor pijnklachten aan gewrichten, pezen, slijmbeurzen en spieren. De meest bekende zijn carpaal tunnel syndroom, waarbij de handzenuw in de pols is beklemd, slijmbeursontsteking en gewrichtskapselontsteking (frozen shoulder).

  Stofwisselingsreuma

  De bekendste vorm van stofwisselingsreuma is jicht, waarbij urinezuurkristallen zich in en rond gewrichten afzet, wat leidt tot felle pijnen in kleine gewrichten. Het kan ontstekingen en destructieve veranderingen in de gewrichten veroorzaken. Met juiste medicatie en een aangepast dieet is jicht goed te behandelen.

  Inflammatoire aandoeningen

  In deze categorie van reumatische aandoeningen behoren ziektes als artritis psoriatica en reumatoide artritis. Bij artritis psoriatica treet schilfering van de huid op in combinatie met een ontsteking aan gewrichten.