• Home
  • Systeemziekten en vasculitis

Systeemaandoeningen

Systeemaandoeningen zijn aandoeningen van het auto-immuunsysteem. Er ontstaan niet alleen ontstekingen aan gewrichten, huid, spieren en slijmvormende klieren. Ook inwendige organen zoals nieren, longen, hart, bloedvormende organen en het zenuwstelsel kunnen gaan ontsteken. Deze ontstekingen gaan gepaard met lokale pijn, een algemeen gevoel van grieperigheid en (hoge) koorts. Systeemaandoeningen kunnen een mild verloop hebben tot zeer ernstig, waarbij opname in het HagaZiekenhuis de enige oplossing is.

Vroegdiagnostiek

Systeemaandoeningen zijn auto-immuunziekten, waarbij afweercellen in het lichaam eigen (gezonde) cellen gaat afbreken. Dit brengt een ontstekingsreactie teweeg in het lichaam van de patiënt Het lichaam gaat zich hiertegen verzetten, wat pijn en koorts veroorzaakt. Door in een vroeg stadium al diagnose te stellen, kunnen systeemaandoeningen goed worden behandeld, zodat schade in het lichaam zoveel mogelijk zal worden voorkomen. De meest bekende systeemaandoeningen zijn alle vormen van reuma, Lupus, APS, sclerodermie en MCTD. Met vroegdiagnostiek kan worden vastgesteld om welke systeemaandoening het gaat, zodat de behandeling gericht kan plaatsvinden.

Behandeling

Om vast te stellen om welke systeemaandoening het gaat, zijn onderzoeken nodig. Deze onderzoeken richten zich op symptomen bij de patiënt en alle afwijkingen, die eventueel kunnen wijzen op een specifieke systeemziekte. Auto-immuunziekten gaan niet vanzelf over en zijn over het algemeen nog niet allemaal te genezen. Wel zijn er goede behandelingen voor systeemaandoeningen en dit is van belang, om verergering van de klachten te voorkomen. Bij ernstige klachten is ziekenhuisopname nodig en wordt de patiënt behandeld met een ontstekingsremmend middels als Prednison. Daarnaast zal een gevarieerd dieet geadviseerd worden. Ook een gezonde levensstijl is belangrijk, waarbij roken en alcohol sterk wordt afgeraden.