Antifosfolipiden syndroom (APS)

Antifosfolipen Syndroom (APS) is een ziekte waarbij het bloed de neiging heeft snel te gaan stollen. APS kenmerkt zich door bepaalde afwijkingen in het bloed, waardoor uiteindelijk trombose kan ontstaan. APS wordt ook wel het Hughes syndroom genoemd en is een auto-immuunziekte die op zichzelf staand is of kan voorkomen samen met andere aandoeningen. Er is dan sprake van secundaire APS. Deze systeemaandoening komt bij meer dan de helft bij vrouwen voor en openbaart zich meestal tussen het 20e en 40e levensjaar.

Verdikt bloed

APS is een auto-immuun ziekte. Bij deze systeemaandoening is er een ontregeling van het eigen afweersysteem, waarbij lichaamseigen bestanddelen niet meer goed worden herkend en door het lichaam worden opgeruimd alsof het lichaamsvreemde bestanddelen zijn. APS kenmerkt zich door verdikt bloed en de antistoffen zorgen voor stolsels. Door deze verhoogde bloedstolling kan trombose ontstaan. Daarnaast kan er bij APS-patiënten ook sprake zijn van een verlaging van de bloedplaatjes in het bloed. Dit vergroot onder andere de kans bij vrouwen op complicaties tijdens de zwangerschap.

Symptomen

Door APS kan verstopping van aderen of van slagaderen plaatsvinden. In beide gevallen is er sprake van trombose. Een losgeschoten stolsel kan met het bloed worden meegevoerd en vast komen te zitten in de longen, waardoor longembolie ontstaat. In de hersenen kan het tot uiting komen in hevige hoofdpijn of migraine, duizeligheid, geheugenverlies of zelfs een beroerte, herseninfarct of hartinfarct. Ook extreme vermoeidheid of tijdelijk gezichtsverlies kunnen veroorzaakt worden door deze systeemaandoening.

Behandeling

Voor APS bestaat er geen specifieke behandeling. In eerste instantie worden er in het HagaZiekenhuis antistollingsmiddelen voorgeschreven voor een bepaalde periode. Wanneer trombose en de klachten die hiermee gepaard gaan zich herhalen, dan wordt levenslang gebruik van bloedverdunners voorgeschreven door de arts.