Mixed Connective Tissue Disease (MCTD)

Mixed Connective Tissue Disease (MCTD) is een zeldzame auto-immuunziekte die ook wel het syndroom van Sharp wordt genoemd. De letterlijke vertalen van MCTD is gemengde bindweefselziekte. Bij MCTD maakt het lichaam geen onderscheid tussen lichaamseigen en lichaamsvreemde bestanddelen, waardoor er verstoring optreedt. Het eigen lichaam maakt antistoffen tegen zichzelf aan. Bij MCTD zijn er overlappende kenmerken met ander auto-immuunziekten, waaronder sclerodermie, het Fenomeen van Raynaud en SLE. De oorzaak van MCTD is onbekend en ook erfelijkheid is niet aanwijsbaar. Wel is duidelijk dat deze systemaandoening voor het grootste deel voorkomt bij vrouwen in de leeftijdscategorie tussen 20 en 50 jaar.

Kenmerken

Door middel van bloedonderzoek kan de hoeveelheid antistoffen in het lichaam worden aangetoond, waarna mogelijk MCTD wordt vastgesteld. Bij de meeste patiënten start MCTD met het Fenomeen van Raynaud, waarbij sprake is van vernauwing van de bloedvaten in vingers en tenen. Daardoor ontstaat een lijkwitte verkleuring, die gevolgd wordt door een diep-blauwverkleuring. Deze verkleuringen gaan gepaard met tintelingen, stijfheid en pijn en door de slechte doorbloeding kunnen ook slecht genezende zweertjes ontstaan. Daarnaast kan er een mix van andere symptomen optreden, zoals ernstige vermoeidheid, koorts, gewrichtsontstekingen, spierklachten en huidafwijkingen.

Behandeling

De systeemaandoening MCTD is nog niet te genezen, maar met juiste medicatie en leefregeladvies kunnen de klachten van MCTD wel afnemen en krijgt de patiënt zijn kwaliteit van leven terug. Omdat het om een gemengde bindweefselziekte gaat, zijn de symptomen en het verloop van de ziekte bij elke patiënt anders. Daarom is het van groot belang dat, afhankelijk van de soort aantasting en de ernst hiervan, de behandeling volledig aan de patiënt wordt aangepast. De reumatoloog in het HagaZiekenhuis is de behandelaar van MCTD.