Sclerodermie

Bij sclerodermie is er sprake van verharding van bindweefsel op de huid en/of in organen. Intern tast deze auto-immuunziekte vaak de maag, slokdarm, darm, longen en nieren aan. Sclerodermie is een reumatische ziekte en zorgt voor afzetting van extra collageen. Deze systeemaandoening komt vaker bij vrouwen voor, dan bij mannen. In eerste instantie openbaart het zich door het dikker worden en eventueel zwellen van de vingertoppen en pijn aan diverse gewrichten. Grote delen van de huid kunnen worden aangetast door sclerodermie. Ook brandend maagzuur, moeite met slikken en kortademigheid kunnen mogelijke symptomen zijn van sclerodermie.

Huid

Er zijn twee vormen van sclerodermie, namelijk lokale en systemische. Beide vormen kenmerken zich door het steeds stugger worden van bindweefsel. Bindweefsel is van groot belang voor ons lichaam en houdt alle cellen van de huid, gewrichten, spieren en organen bij elkaar. Lokale sclerodermie leidt tot verharding van de huid en verloopt meestal mild. Er verschijnen littekens op handen of andere delen van de huid, waardoor het steeds moeilijker wordt te rekken en te strekken en de patiënt uiteindelijk steeds meer verstijft.

Organen

Wanneer er sprake is van systemische sclerodermie, dan heeft deze systeemaandoening niet alleen het bindweefsel van de huid in handen, voeten en gezicht aangetast, maar ook van inwendige organen. Daardoor gaan organen als slokdarm, longen, nieren en darmen steeds slechter functioneren. Uiteindelijk is het gehele lichaam bij deze vorm van sclerodermie betrokken.

Behandeling

Bij de behandeling van deze systeemaandoening in het HagaZiekenhuis draait het om het afremmen van het ziekteproces en het tegengaan van klachten. Onder andere medicijnen tegen chronische gewrichtsontstekingen helpen tegen de ziekte, waaronder methotrexaat, azathioprine of mycofenolaat mofetil. In geval van een heel ernstige vorm van sclerodermie, wordt soms overwogen om stamceltransplantatie toe te passen. De meeste patiënten worden behandeld door de reumatoloog, maar er kan ook worden doorverwezen naar de plastisch chirurg in geval van vervorming van aangetaste gewrichten.