Systemische Lupus Erythematodes (SLE)

Systemische Lupus Erythematodes (SLE) is een systeemaandoening, met symptoomklachten in verschillende organen. Het gaat om een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem in het lichaam ontregeld is. SLE geeft onder andere gewrichtsklachten, die te vergelijken zijn met reumatische artritis. Bij SLE is er echter geen sprake van erosievorming van de botten. Meestal komt SLE voor bij vrouwen en begint het tussen het 10e en 30e levensjaar. In de volksmond wordt SLE ook wel aangeduid met ‘lupus’.

Oorzaak SLE

De oorzaak van systeemaandoening SLE is onbekend, hoewel erfelijkheid, vrouwelijke hormonen, hoge stress, zonlicht en infecties mogelijk een rol kunnen spelen. Ook kunnen lupusachtige klachten na een allergische reactie op medicijnen optreden en na het stoppen van die medicatie vanzelf weer verdwijnen. Genezing van SLE is niet mogelijk, maar vermindering van klachten door middel van behandeling, behoort wel tot de mogelijkheden.

Symptomen

Aan de hand van laboratoriumonderzoek en symptomen kan worden vastgesteld of er sprake is van SLE. Zo kan er sprake zijn van rode uitslag op wangen en neusrug, mond- en keelzweren, ontstekingen aan gewrichten, longvliesontsteking en nierafwijkingen. Het verloop van de systeemaandoening SLE verschilt per patiënt, waarbij actieve onrustige periodes zich afwisselen met rustiger periodes. Soms blijft SLE volledig rustig na een hevige start, die ook wel opvlamming wordt genoemd.

Behandeling

De behandeling van systeemaandoening SLE in het HagaZiekenhuis, is erop gericht om de verschijnselen van de systeemaandoening te verminderen en ontstekingen te remmen. Veel gebruikte medicijnen zijn (ontstekingsremmende) pijnstillers als ibuprofen en diclofenac en ontstekingsremmers als Prednison. Ook bloedverdunnende middelen, anti-malaria middelen en antibiotica kunnen mogelijk worden ingezet voor de behandeling van SLE.