• Home
  • Trombose en longembolie

Trombose en longembolie

Bij trombose raakt een ader verstopt door een bloedstolsel. Wanneer dit stolsel losschiet kan het vast komen te zitten in de longen, met een longembolie tot gevolg. Een longembolie kenmerkt zich door benauwdheid, pijn bij diep ademhalen, hoesten, koorts en snelle hartslag. Het HagaZiekenhuis werkt samen met het LUMC in het kader van een regionaal trombose expertisecentrum.

Oorzaken trombose

Trombose ontstaat door verdikking van het bloed. Er ontstaan kleine tot grotere stolsels. De meest voorkomende oorzaken van trombose zijn ouderdom, pilgebruik, zwangerschap, roken, operatie onder narcose, langere tijd in gips en afwijkingen in het stollingssysteem. Vooral in de benen komt trombose voor. Het trombosebeen voelt warm aan, is roodpaars van kleur en de huid is strak en glanzend. Lopen kan pijnlijk zijn. Trombose kan zowel op dezelfde plek terugkomen als op een andere plek.

Oorzaak longembolie

Goede behandeling van trombose is belangrijk, omdat er anders een longembolie kan ontstaan. Wanneer een bloedstolsel uit een trombosebeen losschiet, kan het via de rechterkant van het hart in de longslagaders terecht komen. Het stolsel sluit een kleine longslagader af, wat enorme pijn kan veroorzaken en wat leidt tot een longembolie. Hoe groter het stolsel hoe ernstiger de longembolie is. Ook de plek van het stolsel in de longen is bepalend. Als de longen minder effectief kunnen werken, gaat er minder zuurstof via het bloed door het lichaam en kan er een hoge druk in de longslagaders ontstaan. In het ergste geval kan een patiënt aan een longembolie overlijden, omdat ook het hart geen zuurstof meer krijgt.

Behandeling trombose

Bij de behandeling van trombosebeen gaat het er vooral om, om een longembolie te voorkomen. Daarom krijgen patiënten in het HagaZiekenhuis bloedverdunners voorgeschreven. Een elastische kous kan helpen het trombosebeen te verlichten en de kans op een open been verkleinen. Ook is het belangrijk om in beweging te blijven, te stoppen met roken en te stoppen met de anticonceptiepil. In geval van een longembolie worden ook bloedverdunners voorgeschreven.